Barion Pixel
Skip to main content
 x 
Kosár

Kosár

A kosara még üres

A füvekről
Egészen kora gyerekkorunktól kezdve ösztönösen boldog, pozitív érzéssel gondolunk a fűre: a füves területek adnak teret a gyerekjátékokhoz, nyári mulatságokhoz vagy adnak lehetőséget elvonulni a városi környezetből. A fű minden évszakban a természet örömét, Földünk szépségét ajándékozza az embereknek világszerte – a fűvel borított pázsitok, domboldalak és rétek formájában, s egyben megakadályozza a talajeróziót, hiszen a termőföldet a helyén tartja a gyökérrendszerével.

A fű azonban sokkal többet jelent holmi „hasznos” jelenségnél, ami vonzó külsőt kölcsönöz a ház körüli kertnek – ez a világ legfontosabb haszonnövénye. Mezőgazdasági szempontból a fű létfontosságú a világon élő emberek és állatok növekvő népességének élelmezését tekintve. Tekintettel arra, hogy a világ növényzetének közel 20%-át teszik ki a fűfélék, ez a növény igen jelentős szerepet tölt be abban, hogy jó irányba haladjanak a dolgok – és hogy a világ „zöld” lehessen.

Kilenc milliárd ember élelmezése

Néhány évtized múlva a világ népessége el fogja érni a kilenc milliárd főt. Minél több ember él a Földön, annál több élelmiszert kell előállítani: a növekvő népesség nagy nyomást helyez az élelmiszertermelési eljárásokra. Emiatt minden olyan vállalatnak, amely közvetlenül vagy közvetetten érintett az élelmiszeriparban, hatalmas felelősség nyomja a vállát. Mi sem térünk ki e felelősség alól; bátran szembenézünk a kihívással és kivesszük belőle a részünket.

A fű nagy szerepet játszik a globális élelmiszeriparban. A növekvő világnépesség és az egyre több embert érintő jólét hatására nagyobb az igény a fehérjében gazdag élelmiszerekre. Ennek következményeként a tejtermékek iránt is egyre nő az igény. A fű a tápanyagdús tejtermékek alapköve: ez a legolcsóbb tejfehérje-forrás. A genetika és technológia legideálisabb egyensúlyából kifejlesztett fű olyan egészséges teheneket segít felnevelni, amelyek a lehető legjobb tejet adják.

A hektáronkénti nyersfehérje, valamint a tehenenkénti tejfehérje tekintetében egyaránt nagyobb mennyiség előállítására lesz szükség ahhoz, hogy a rendelkezésre álló mezőgazdasági területet hatékonyan lehessen használni a tejtermékek iránti növekvő igény kielégítésére. Ha a fűben nincs elég tápanyag, a teheneknek gyakran táplálékkiegészítőket (pl. szója) kell adni. Ezek a termékek sokkal többe kerülnek, mint a fű, ami magasabb termelési költségeket és költségesebb tejet eredményez. Éppen elég ok ez arra, hogy gondoskodjunk róla, hogy a fűben minden szükséges tápanyag megtalálható legyen ahhoz, hogy a teheneknek ne kelljen drága takarmányt adni kiegészítésként.

Az állattenyésztés hatékonyságának növelése
Annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelőknek segítsünk a tejtermelést növelni, hozzáadott értéket nyújtó jellemzők fejlesztésére fókuszálunk.. Kutatási programjaink számos nemesítési célkitűzést tartanak szem előtt. Ezek a célok arra irányulnak, hogy hozzáadott értéket teremtsenek, és egyértelműen mutatják, mely tényezők szorulnak még fejlesztésre annak érdekében, hogy valódi előnyöket tudjunk biztosítani a végfelhasználóknak, valamint növelni tudjuk az állattartás hatékonyságát. Folyamatosan keressük az új utakat, amelyek révén egészséges jövőt biztosíthatunk a világ népessége számára. Így tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy jobb jövőt teremtsünk a következő generációk számára.

Egy példa a Barenbrug kutatás-fejlesztési munkájából
Hozzáadott értéket hordozó tulajdonságra egy példa a finom levelű nádképű csenkesz, amely a szerkezeti összetétel és a tápérték ideális kombinációja. Ez a fű elősegíti a szarvasmarhák jó általános egészségügyi állapotát: a puha levelű csenkesz fokozza a tehenek ellenállóképességét a bendőacidózissal szemben, mivel ennek a fajtának a szerkezete hatékonyabb kérődzésre és nyáltermelésre ösztönzi az állatokat. Továbbá e fűfajta magas tápanyagértéke és emészthető sejtfalai hektáronként magasabb szintű tejtermelést és hektáronként magasabb szintű tejfehérje-termelést idéznek elő. Végül, de nem utolsósorban e fűfajta rendkívül hosszú gyökerekkel rendelkezik, amely a talajban optimális ásványianyag-felhasználást eredményez: könnyedén felszívja a nitrogént, foszfátot és káliumot olyan helyekről is a talajban, ahonnan más fűfajták nem jutnának hozzá. Így a mezőgazdasági termelők minimálisra csökkenthetik a nitrogén- és foszfát felhasználását. S ez a környezetnek is jobb. Dióhéjban: a finom levelű nádképű csenkesz segít, hogy a mezőgazdasági termelők eleget tudjanak tenni a tejtermékek iránti növekvő igénynek, s ezáltal az emberek még hosszú évekig élvezhessék a tápanyagdús tejtermékeket.

„A füvek a világ jólétének legnagyszerűbb forrásai.”

Agnes Chase
First Book of Grasses (1959) (A füvek első kézikönyve)

A fű, mint Földünk egyik legfontosabb növénye!

Lehet, hogy nehéz elhinni, de azok a kis fű növények, melyek kertünkben is megtalálhatóak a Föld legfontosabb növényei közé tartoznak. Ez a megállapítás nemcsak mezőgazdasági szempontból igaz, hanem gazdasági és ökológiai vonatkozásban is. Becslések szerint bolygónk növényzetének mintegy 20 %-át füvek teszik ki!

A fű számos funkcióval bír. Ugyan nem tudjuk megemészteni, mégis az élelmiszertermelés egyik legfontosabb erőforrása: az állatok füvet esznek, mi pedig olyan állati termékeket fogyasztunk, mint a hús, tojás és tej. Ezen felül más módokon is felhasználjuk a füvet: sport- és szabadidős területeken, valamint kertek és nyilvános terek szépítésére. Ennek a növénynek továbbá fontos ökológiai funkciói is vannak: védelmet nyújt a talajerózió ellen, felveszi a vizet, tisztítja a levegőt, amit belélegzünk, stb.

A fű minden fajtájának megvannak a maga különleges vonásai. A pázsitfűfélék (más néven Gramineae) családjába mintegy 8000 faj tartozik. Csaknem minden hőmérsékleti és csapadékviszony esetére léteznek megfelelő fűfajták. Néhány fűfajta még szélsőséges szárazságban is képes fejlődni, mivel annyira hosszú gyökereik vannak, hogy képesek a talaj mély rétegeiből kinyerni a vizet. Más fajták még szélsőségesen hideg időben vagy hosszú ideig tartó, zord esőzések közepette is jól teljesítenek.

A legtöbb ember magától értetődő jelenségnek tartja a füvet, azonban nem szabad elfelejtetnünk, hogy a fű rendkívül fontos szerepet játszik életünkben. A tudósok világszerte folyamatosan dolgoznak e rendkívül fontos növény kutatásán, fejlesztésén, nemesítésén és termesztésén. A Barenbrug szintén ezt teszi. De ez nem minden. A teljes folyamatot kézben tartjuk: mindent a fűfajták nemesítésétől kezdve a fűmag termesztésén át egészen az értékesítésig.

„A fű a növényvilág nélkülözhetetlen eleme, amely nélkül az általunk ma ismert civilizáció nem létezne.”

Sellers Archer és Clarence Bunch
The American Grass Book (1953) (Az amerikai füves könyv)

Gazdaságos és fenntartható fű

Termékeink kifejlesztésekor nem csupán gazdaságossági szempontokat veszünk figyelembe, hanem a fenntartható felhasználásra és fenntartásra is figyelünk. Ezt szem előtt tartva a „Green Earth” (Zöld Bolygó) minőséget igazoló címkét azért vezettük be, hogy a zöldfelületek kezelőinek segítsünk a fenntartható zöldterület gazdálkodásban.