Barion Pixel
Skip to main content
 x 
Kosár

Kosár

A kosara még üres

Mulcsozó fűnyírás

Mulcsozás

Egyre népszerűbb eljárás a mulcsozás, azaz amikor a fűnyírás során levágott füvet a fűnyíró többszörösen felaprítja, s azt a nyírt területen hagyjuk. Ez jó módszer a gyep fenntartható ápolására, gondozására is. De mit is jelent pontosan a mulcsozás és hogyan is fejti ki a hatását? Azonban körültekintőnek kell lennünk, sokszor azért nem sikerül a mulcsozás, mert rosszul választottunk fűmagot!

 

Mi a mulcsozás?

Az angol „mulch” szó „talajtakarás”-t jelent. A talaj befedése egy réteg szerves anyaggal. Ehhez különféle anyagok használhatók, mint például szalma, széna, falevél, faforgács, fű stb. Ezzel javítani lehet a talaj minőségét, védeni a talajt az időjárási körülményekkel szemben, szerves anyag és tápanyag hozzáadásával táplálni lehet a talajt és meg lehet előzni a gyomosodást. Pázsitoknál mulcsozáson a fűnyesedék felaprítását értik. Ez lehet, hogy bonyolultan hangzik, ezért elmagyarázzuk pontosan mit is jelent.

A gyep mulcsozása

A mulcsozás kiváló módszer a gyep tartós gondozására, melynek eredménye a szép gyepszőnyeg, amely mintegy magáról gondoskodik. Olyan speciális fűnyírási technika, amikor a levágott füvet kis darabkákra aprítják, majd ezeket az apró darabkákat visszafújják a pázsitra és egyenletesen eloszlatják azokat a fűszálak között. Ez eltér a hagyományos fűnyírástól, amikor a levágott fű sokkal nagyobb darabokban marad és ez problémákat okozhat. A mulcsozással ténylegesen cirkuláris gyepkezelést alkalmazunk: a levágott fűszálakat visszaforgatjuk, mely tápanyag a talaj élővilága, végső soron pedig a fű számára is. Ily módon bezárult a kör. Figyelem: a mulcsozás csak akkor sikeres, ha a fűszálak nem túl hosszúak. Lassan növő fű esetén sokkal jobban sikerül mulcsozni, és csodás pázsit lesz az eredmény.

Mulcsozó fűnyírók

A mulcsozáshoz mulcsfunkcióval ellátott fűnyíróra van szükség. A fűnyíró borítása nem rendelkezik kivetőnyílással, így a levágott fű a fedél alatt forog tovább. Majd a speciálisan kialakított vágókés a füvet felaprítja. Amikor elég aprók már a fűszálak, akkor szétteríti a pázsiton. A fűnyesedék tápanyagforrásként szolgál a talaj élővilága számára, amely ezt követően átalakítja azt természetes tápanyaggá a fű számára. Ha túl későn vágjuk a füvet, azaz hagyjuk megnőni a füvet, akkor a fűnyesedék túl nagy darabokban marad, és ez problémát okoz: befullad a gyep. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő legyen a gyep a mulcsozó fűnyíráshoz. Lassan növő füvet válasszunk alacsonyan elhelyezkedő növekedési ponttal.

A gyep mulcsozásának előnyei

A mulcsozásnak számos előnye van. De csak akkor, ha szakszerűen csinálják. Először is, kevesebb műtrágyát kell használni a gyephez, mert a levágott fű újrahasznosításával trágyázzuk a növényt. Jót tesz a környezetnek, tehát fenntartható! Ráadásul sok időt lehet megtakarítani a mulcsozással, mert a fűnyírás után nem kell összegyűjteni és elszállítani a levágott füvet. A fűnyesedékkel a talajt szerves anyaggal tápláljuk, amely egyúttal védőrétegként is működik a talajpárolgásnál, így a gyepszőnyeg kevésbé van kitéve a hőségnek és a szárazságnak. A talaj gazdagabb élővilágától egészségesebb a fű is. Gondoljunk csak arra, hogy a gyorsan növő füveknek gyakran nagyobb a műtrágyaigényük is! A gyorsan növő füveknél gyakran nem sikerül a mulcsozás. A lassan növő növényeknek kisebb a tápanyagszükségletük, és nem nőnek olyan gyorsan, ezáltal kiválóan alkalmasak a mulcsozó eljáráshoz

 Az ideális fű a mulcsozáshoz

Hangsúlyozzuk, hogy nem mindig lehet mulcsozni a gyepet! Ha a gyep nedves vagy túl magasra nőtt, akkor nem lehet mulcsozni. A túl nagy, darabos fűnyesedéktől befullad a gyep, gombabetegség alakulhat ki, ezáltal kevésbé lesz egészséges és szép a pázsit. A Mow Saver fűmagkeveréket speciálisan fejlesztették, a legjobb megoldás a mulcsozó és a robotfűnyírókhoz. A Mow Saver fűmagkeverék gyorsan kel ki és fejlődik, alacsony a növekedési pontja, lassabban nő, mint a hagyományos fűmagkeverékek, ezáltal alacsony a biomasszatermelése. Ezért ritkábban kell nyírni, a Mow Saver különösképpen alkalmas a mulcsozó fűnyíráshoz. Így Ön nem marad el olyan gyakran a fűnyírással. Ráadásul kevesebb műtrágyát is kell használnia, mert a Mow Saver fűnek kevesebb tápanyagra van szüksége. A legfontosabb azonban az, hogy a Mow Saver pázsit szemet gyönyörködtető: erős és elegáns!

 

Miért jó a mulcsozás?

A gyep mulcsozásával a levágott fűnyesedék tápanyagként szolgál a talaj élővilága számára. A talaj élővilága ezt a szerves anyagot átalakítja tápanyaggá a fű számára. Ennek számos előnye van. Azonban ez csak akkor működik, ha a fűnyesedék nem túl nagy darabokból áll. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb előnyöket:

  •  Kevesebb szerves trágyát kell használnia, és nincs szükség műtrágyára

A mulcs, azaz a fűnyesedék tápanyagban gazdag. A talaj élővilága által ebből létrehozott szerves anyag a pázsit természetes trágyája. Ez azt jelenti, hogy Önnek kevesebb trágyát kell használnia. A szerves trágyázás aktiválja a talaj élővilágát, ezáltal ösztönzi azt a fűnyesedék átalakítására. A műtrágyák használatából származó sók negatív hatással lehetnek a talaj élővilágára. A szerves trágyázás kevesebb sót eredményez, mint a műtrágyázás, mely a környezetnek is jó. A gyorsan növő füveknek több műtrágyára van szükségük, a lassan növő füvek azonban kevesebb tápanyagot igényelnek.

  • Időt takarít meg

A mulcsozás után a fűnyesedéket nem kell összegyűjteni és elszállítani. Ezzel sok időt lehet megtakarítani! 

  • A pázsit szárazságtűrő képessége javulhat

A mulcsozással keletkező szerves anyag nyáron a talajban tartja a nedvességet. Ezáltal egy hőmérséklet- és nedvességkiegyenlítő védőréteg keletkezik, amely megvédi a füvet a hőséggel szemben. Ez tehát megvédi a pázsitot a kiszáradástól, következésképpen kevesebbet kell öntözni. Ha a gyep túl sok biomasszát (fűnyesedék) termel, akkor az is negatív hatással lehet a pázsitra. Ügyeljünk arra, hogy elég apró legyen a fűnyesedék. A lassan növő füvek esetén ez könnyebb.

  •  Egészségesebb lesz a pázsit

Prof. Dr. Karl-Ernst Schönthaler, a bécsi egyetem professzorának talajélettel kapcsolatos kutatása szerint a mulcsozott pázsit életerős, sűrűbb és zöldebb. Ráadásul a kutatásból az is kiderül, hogy a talajban élő organizmusok a mulcsozott területen 40%-kal aktívabbak is. Ezáltal jobban levegőzik a talaj és még a hozzáadott tápanyagok is erősítik a pázsitot, ezért kisebb eséllyel nő gyom és moha.

 

Az ideális fű a mulcsozáshoz

A gyep mulcsozása nem mindig lehetséges! Ha a gyep nedves vagy túl magas, akkor nem lehet mulcsozni a pázsitot. Nedves gyepnél a fűszálak egymáshoz tapadnak, így nehéz azokat felaprítani. Túl magas fű esetén túl nagy mennyiségű mulcs kerül a talajra, ezért befullad a gyep és/vagy gombabetegség támadja meg. A mulcs víztaszító réteget is képezhet, ezért a víz nem tudja elérni a fű gyökerét, és elpusztul a növény. Ilyenkor össze kell gyűjteni a nyesedéket és el kell szállítani. A fűmag kiválasztása döntő jelentőségű az alacsonyabb ápolásigényű pázsit kialakításához. A helyes fűmagkeverék kiválasztásával ugyanis nem jelentkeznek az előzőleg említett problémák!

 A Mow Saver fűmagkeverék tökéletes a mulcsozáshoz

A Mow Saver fű gyorsan kel és fejlődik, alacsony a növekedési pontja és alacsony a biomasszatermelése. Ezáltal a fűnyírásból származó fűnyesedék mennyisége és mérete kisebb és tökéletesen sikerül a mulcsozás. Ráadásul nem kell olyan gyakran füvet nyírni. A Mow Saver fű kiválóan alkalmas mulcsozó fűnyíráshoz.

 Gyakorlati kísérletek, melyek során a fűnyesedéket gyűjtötték és lemérték, kimutatták, hogy az LMT (Less Mowing Technology – Alacsony Ápolásigényű Technológia) fűfajták 40%-kal kevesebb biomasszát termelnek, mint ugyanazon fajon belüli más fűfajták. Minél kevesebb a fűnyesedék, annál gyorsabban alakítja át azt a talaj élővilága, annál egészségesebb marad a gyep. Soha ne fedje be túl sok mulccsal a talajt, mert az befulladhat. A Mow Saver fűnél kevesebb a levéltömeg, így a fű aprítása is sokkal hatékonyabb és a visszahagyott mulcs réteg is vékony marad.

A Mow Saver fű alacsony növekedési pontjának előnye, hogy a növényt kevésbé viseli meg a fűnyírás, ezért gyorsabban regenerálódik. Kisebb eséllyel telepszik meg a moha és a gyom a gyepben.

Egyszeri alkalommal a fűszál hosszának maximum 1/3-át nyírjuk le. Nyíráskor a növényt mindig a tenyészőcsúcs felett kell elvágni, ellenkező esetben a fű regenerációja, újbóli növekedése túl sokáig fog tartani. Mivel a Mow Saver tenyészőcsúcsa lejjebb található és lassabban is növekszik, kisebb a károsodás kockázata a ritkább nyírás következtében. A pázsit szép és élettel teli marad.

 

Mow Saver és a fenntarthatóság

A Mow Saver rendelkezik a Zöld Bolygó (Green Earth) címkével. Ez a jelölés segíti a zöldterületek kezelőit a gyep fenntartható használatában és kezelésében. Fűmagkeverék csak akkor kaphatja meg ezt a címkét, ha az alábbi négy feltételből legalább kettőnek megfelel:

  • Kevesebb víz felhasználás
  • Kevesebb trágya igény
  • Kevesebb növényvédő szer szükséglet
  • Kevesebb nyírást igényel

Mivel a Mow Saver mind a négy feltételnek megfelel, ezért kapta meg ez az egyedi keverék a Zöld Bolygó címkét!

 

 

Hogyan mulcsozzak? 

1.lépés: Válasszon megfelelő fűmagkeveréket

A mulcsozás csak olyan füveknél működik optimálisan, amelyek lassan nőnek és alacsonyan van a növekedési pontjuk. Így kis méretű fűnyesedék képződik, mely könnyen lejut a fűszálak közé, és azt a talajban a talaj élővilága gyorsabban átalakítja a fű számára természetes tápanyaggá. A túl gyorsan növő füveknél könnyen előforduló probléma: a befulladás és a gombaképződés. A fű alacsony növekedési pontjának előnye: a fű gyorsabban regenerálódik fűnyírás után, ezáltal kevésbé tud a gyom és a moha megtelepedni a gyepben. A Mow Saver fűmagot mulcsozáshoz tervezték, optimális a fenntartható gyepápoláshoz az egészséges és sűrű pázsit fenntartásával.

2.lépés: Válasszon megfelelő fűnyírót

A mulcsozáshoz mulcsozó fűnyíróra, robotfűnyíróra vagy mulcsfunkcióval rendelkező fűnyíróra van szükség. Mulcsozás esetén a fűnyíró borítása nem rendelkezik kivetőnyílással, a levágott fű a fedél alatt forog tovább. A fűnyíró speciálisan kialakított vágókése ezt követően a füvet finomra aprítja. Ha elég finomra van aprítva a fűnyesedék, akkor a gép szétteríti a pázsiton, majd az apríték a fűszálak közé esik.

A robotfűnyírók ténylegesen mulcsozó fűnyírók. A rendszeres fűnyírástól a fűnyesedék apró és könnyen eltűnik a gyepszőnyegben. A robotfűnyíró élettartama meghosszabbítható a Mow Saver gyepszőnyeggel, mert lassan növő fű esetén a robotfűnyíró kisebb vágási ellenállásba ütközik.

3.lépés: Mérje fel a gyep állapotát

Nedves a gyep? Várjon, amíg megszárad. Ugyanis nedves gyepet nem lehet mulcsozni, mert egymáshoz tapadnak a fűszálak, ezért nehezebben aprítható.

Nem a megfelelő fűmagkeveréket alkalmazta, amely mulcsozáshoz és robotfűnyírókhoz ajánlott és ezért magasra nőtt a fű? Akkor első fűnyíráskor gyűjtse össze a nyesedéket és szállítsa el. Túl magas fű esetén ugyanis túl nagy mennyiségű mulcs kerül a talajra, ezért befullad a gyep és/vagy gombabetegség támadja meg azt.

Pázsitjában egészséges a talaj élővilága és túlnyomórészt szerves trágyákat használ? Akkor készen áll a gyep mulcsozására!

 4.lépés: Mulcsozza a füvet

A mulcsozásnál a fű hosszának kb. egyharmadát távolítsa el. Így egészséges marad a gyep, a fűnyírás után tud regenerálódni. Ha túl rövidre vágja, akkor sokáig tart a fű regenerálódása és a gyom és a moha könnyebben meg tud telepedni a pázsitban. Alacsony növekedési pontú füvek kiválasztásával csökkenthető a károsodás esélye!

Mérsékelt sebességgel haladjon a fűnyíróval nyírás közben, így a levágott fű megfelelően tud keringeni a fűnyíró borítása alatt és finomra aprítható.

Változtassa a fűnyírás irányát. Így jobban levágható a fű, és a mulcs jobban eloszlatható a felületen. Továbbá nem keletkeznek a területen nyomok, tömörítve a talajt, mely nehezíti a fű optimális növekedését, fejlődését.

 5.lépés: Ismételje

„Hagyományos” fűmagkeveréknél a vegetációs időszakban mulcsozzuk a pázsitot, amikor a fű erős növekedésben van, hetente egy (április, szeptember, október) vagy két alkalommal (május, június, július, augusztus). Ha Mow Saver fűmagkeveréket használunk, akkor a fű nem nő olyan gyorsan és valószínűleg csak hetente egyszer vagy kéthetente egyszer kell mulcsozni.

A robotfűnyíró naponta tudja nyírni a füvet, általában a füves terület egy kisebb részét. Mivel a pázsit alacsony, ezért a levágott fű lehull a fűszálak közé, így nem lehet a pázsiton látni.

További javaslatok:

Használjon szerves trágyát, hogy aktívan tartsa a talaj élővilágát és megelőzze a fűnövekedés kiugró, intenzív csúcsait. A szerves trágyák fokozatosan, néhány hónap alatt oldódnak fel és stimulálják a talaj élővilágát a fűmaradványoknak a fű számára hasznos tápanyagokká alakítására. A műtrágyában lévő sóknak negatív hatása lehet a talaj élővilágának működésére. Ellenőrizze a talaj pH-értékét, készíttessen talajelemzést. Állapítsa meg, hogy szükség van-e mész hozzáadására. A mész ugyanis megakadályozhatja a fű lebontásakor keletkező savasodás negatív hatását. Más tápanyagok hiánya is kimutatható megfelelő talajelemzéssel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Elfogadom a Felhasználási feltételek -et
és az Adatvédelmi irányelvek -ot.